Profil i historia firmy

Firma Martin Braun KG powstała w 1931 roku i stała się jednym z czołowych przedsiębiorstw na rynku produktów piekarniczych, cukierniczych i lodziarskich.

 

Wszystko zaczęło się w Berlinie, gdzie ciastkarz Martin Braun rozpoczął wytwarzanie mieszanek cukierniczych. Dzięki jego ciężkiej pracy i wysokiej jakości surowców, asortyment produktów firmy stale się powiększał i cieszył dużym powodzeniem.

Po drugiej wojnie światowej siedziba firmy przeniosła się do Hanoweru. Pierwsze towary eksportowano na Węgry i do Holandii już pod koniec lat sześćdziesiątych.

W 1973 roku nawiązała się współpraca z firmą C. Siebrecht Söhne KG. Od 1990 roku Martin Braun należy do Grupy Dr. Oetker.

Firma ciągle się rozwija. W 1992 roku łączy się ona ze szwajcarską Agrano AG. W 2004 roku dochodzi też do przejęcia hiszpańskiej Arconsy i niemieckiego Wolf ButterBack KG. W 2005 roku powstają filie w Polsce i na Węgrzech. Wszystkie spółki tworzą Martin Braun-Gruppe, której podlega dział ciast w Grupie Dr. Oetker. Od 2008 roku członkiem grupy Martin Braun staje się też włoskie Cresco S.P.A. Dziś koncern Martin Braun ma filie w Polsce, na Węgrzech, w Turcji, jak również przedstawicielstwo w Singapurze.

Inwestycje